Sposób przygotowania:
Nordyckie placki ziemniaczane
Zaczynam od przygotowania sałatki ( sosu ) śledziowej. Płaty śledzia trzeba pokroić w grube paski. Usiekać koper, szczypior i pokroić rzodkiewkę ( lub korniszona ) - w kostkę, plasterki czy jak kto lubi. Cebulkę od śledzi przekroić by nie była za długa .Majonez zmieszać z musztardą i śmietaną . Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać z sałatką. Ziemniaki obrać , umyć i utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ) .Dodać mąkę . Osolić . Wymieszać. Rozgrzać olej i kłaść łyżką porcje masy ziemniaczanej . Przypłaszczyć placuszki i smażyć na rumiano z jednej a następnie z drugiej strony ( przewracać łopatką do mięs ) . Zdjąć z patelni i odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu. Podawać gorące z sałatką śledziową . * trzeba sobie wyliczyć ile potrzeba placków - proporcje są na 2 osoby
msewka
olmanka