Obiad majowy z młodą kapustą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Obiad majowy (wegetariański) dla 3 osób złożony z młodej kapusty, młodych ziemniaków i pieczarek zapieczonych z serem mozarella.

Obiad majowy z młodą kapustą

Składniki:

Obiad majowy z młodą kapustą

 

  • Młoda kapusta:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki młodego czosnku
  • 1/2 pęczka dymki ze szczypiorem
  • 2 szczypty mieszanki suszonych warzyw (może być vegeta)
  • trochę ostrej czerwonej papryki do smaku
  • sól, szczypta cukru
  • Pieczarki faszerowane:
  • 9 równych dużych pieczarek (po 3 na osobę)
  • 1 kulka sera mozarella
  • 1/2 pęczka dymki ze szczypiorem
  • 1 kostka pietruszkowa knorr
  • 3 ząbki młodego czosnku
  • oliwa z oliwek lub olej
  • Młode ziemniaki

 

Sposób przygotowania:

Obiad majowy z młodą kapustą
Młode ziemniaki dobrze umyć, wyszorować szczotką lub oskrobać skórkę nożykiem. Ugotować w osolonej wodzie. Kapustę umyć, pokroić w paseczki, wycinając i zjadając głąba. Masło rozpuścić w wyższym rondlu, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną cebulkę dymkę (bez szczypiorku), wrzucić kapustę, dodać suszone warzywa ew. vegetę, wymieszać, wlać 4 łyżki wody, przykryć i dusić przez 12 minut. Znów zamieszać, dodać szczypior, koperek, paprykę poddusić jeszcze chwilkę. W czasie gdy kapusta będzie się dusić rozgrzać piekarnik do temp 180 stopni. Pieczarki szybko umyć - żeby nie nasiąknęły wodą, osuszyć, urwać im ogonki, natrzeć z wierzchu i w środku oliwą, wnętrze pieczarek natrzeć pokruszoną i zmieszaną z przetartym przez praskę czosnkiem. Ser pokroić w kostkę, zmieszać go z pokrojoną dymką, posolić, popieprzyć, nadziać pieczarki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, (włączyć termoobieg) w żaroodpornym naczyniu. polać odrobiną oliwy.Piec do miękkości pieczarek, aż ser się rozpuści i zapiecze - ok. 15-17 minut. Ja podałam ze schłodzonym różowym winem. Smacznego.