Sposób przygotowania:
Obiad majowy z młodą kapustą
Młode ziemniaki dobrze umyć, wyszorować szczotką lub oskrobać skórkę nożykiem. Ugotować w osolonej wodzie. Kapustę umyć, pokroić w paseczki, wycinając i zjadając głąba. Masło rozpuścić w wyższym rondlu, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną cebulkę dymkę (bez szczypiorku), wrzucić kapustę, dodać suszone warzywa ew. vegetę, wymieszać, wlać 4 łyżki wody, przykryć i dusić przez 12 minut. Znów zamieszać, dodać szczypior, koperek, paprykę poddusić jeszcze chwilkę. W czasie gdy kapusta będzie się dusić rozgrzać piekarnik do temp 180 stopni. Pieczarki szybko umyć - żeby nie nasiąknęły wodą, osuszyć, urwać im ogonki, natrzeć z wierzchu i w środku oliwą, wnętrze pieczarek natrzeć pokruszoną i zmieszaną z przetartym przez praskę czosnkiem. Ser pokroić w kostkę, zmieszać go z pokrojoną dymką, posolić, popieprzyć, nadziać pieczarki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, (włączyć termoobieg) w żaroodpornym naczyniu. polać odrobiną oliwy.Piec do miękkości pieczarek, aż ser się rozpuści i zapiecze - ok. 15-17 minut. Ja podałam ze schłodzonym różowym winem. Smacznego.
luna
elzbieta8960
Paola
Fajnie, że się już pojawił na targu koperek gruntowy, zamiast bezsmacznego importowańca ;)
Piąteczka za majowy obiad!
grazka