edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Książka Kucharska: Przepisy na smaczne gołąbki

,,Odchudzone’’ gołąbki z indyka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Gołąbków nie obsmażam i nie duszę, tylko zalewam wrzątkiem i gotuję, bo tak najbardziej lubi mój mąż :)

,,Odchudzone’’ gołąbki z indyka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

,,Odchudzone’’ gołąbki z indyka

 

Sposób przygotowania:

,,Odchudzone’’ gołąbki z indyka
Kapustę obrałam z wierzchnich grubych i niezbyt pięknych liści, opłukałam je i odłożyłam na bok do późniejszego wykorzystania. Główkę kapusty również opłukałam, solidnym, ostrym nożem głęboko nadcięłam głąba. W garnku o średnicy większym od kapusty zagotowałam sporą ilość wody, posoliłam ją i włożyłam kapustę głąbem do góry, obgotowałam około 10 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, a potem ostrożnie, żeby się nie poparzyć, zaczęłam widelcem zdejmować po kolei z kapusty wierzchnie liście (drugi widelec wbijam w głąba, wtedy kapusta „nie tańczy” mi po garnku). Przekładałam je na tacę, żeby nie pozalewać całej kuchni wodą. Kiedy kapusta przestygła, ostrym nożem skroiłam zewnętrzne grube nerwy, uważając, żeby nie uszkodzić liści. Mięso zmieliłam, używając sitka o średnich oczkach. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę i zeszkliłam na maśle. W misce wymieszałam mięso, ryż, zeszkolną cebulę i jajko. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Na zdjęciu widać podwójną porcję masy, ponieważ połowa była przeznaczona do innej potrawy. Dno szerokiego garnka wyłożyłam zdjętymi początkowo liśćmi. Na desce rozkładałam sobie sparzone liście kapusty, nakładałam na nie porcję farszu (w ilości stosownej do wielkości liścia) i ostrożnie zwijałam gołąbki, podobnie jak krokiety. Zawinięte układałam w garnku na liściach jak najściślej jeden przy drugim. Po zawinięciu wszystkich gołąbków dołożyłam do garnka przekrojony na pół środeczek kapusty i jeszcze jakiś zabłąkany listek. Całość zalałam wrzątkiem tak aby gołąbki były tylko co przykryte, lekko posoliłam, dodałam ziela angielskie i liść laurowy. Gotowałam pod przykryciem na wolniutkim ogniu około pół godziny. Czas uzależniony jest od tego, jak szybko zmięknie kapusta. Tak przygotowane gołąbki podaję posypane słodką czerwoną papryką. Czasem, mimo protestów męża na bazie wywaru z gotowania przygotowuję sos pomidorowy, ale ponieważ tym razem tego nie zrobiłam, więc nie będę zmyślać opisu.
,,Odchudzone’’ gołąbki z indyka
W misce wymieszałam składniki na farsz...
,,Odchudzone’’ gołąbki z indyka
Na liście nakładałam porcje farszu i zawijałam je.
,,Odchudzone’’ gołąbki z indyka
Zawinięte gołąbki jak najściślej układałam w garnku.
,,Odchudzone’’ gołąbki z indyka
Ugotowane gołąbki których spora część już powędrowała na talerze.