kindzia

kindzia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na pączki, chrusty, oponki

Oponki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drozdzowe oponki dla tych co lubia slodkie smazone ciacha.

Oponki

Składniki:

Oponki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Oponki
Drożdże rozterzec z łyżką cukru,10 dag mąki i 1/3 porcji mleka,odstawić na godzine do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, Po wyrośnięciu dodać żółtka utarte z jajkiem i resztą cukru, reszte mąki i mleka,sok i skórkę z cytryny,spirytus i szczyptę soli. Wyrobiać ciasto,aż będzie lśniące,dodać roztopione masło,wymieszac,odstawić do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować na grubosc 2 cm,wykroić szklanka krążki, w kazdym wyciąć kieliszkiem dziurkę. Usmażyć z obu stron w glebokim tluszczu,po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.