Sposób przygotowania:
Orientalne modre gołąbki na ryżu
Kapustę ugotować w garnku z dodatkiem soli i octu- w całości - stopniowo ściągać liście gdy zmiękną. W ty czasie przygotować mięso i pieczarki. Pieczarki drobno pokroić, podsmażyć na maśle z cebulką, doprawić sosem sojowo grzybowym i ciemnym sosem sojowym oraz pieprzem. Grzyby mun namoczyć w gorącej wodzie. Mięso doprawić solą, pieprzem, przyprawą 5 smaków, połączyć z posiekanymi liśćmi selera i natką pietruszki (łącznie ok. 1 łyżki). Podsmażone pieczarki zmiksować blenderem, dodać do mięsa, namoczone grzyby mun drobno pokroić, także dodać, dodać pędy bambusa osączone z zalewy.wymieszać. Liście kapusty faszerować mięsem, zawijać w kopertę jak gołąbki. Liście modrej kapusty są grubsze i dłużej się gotują, nie są tak " elastyczne i plastyczne" jak te z kapusty białej. Zalać bulionem ( tak by przykryć gołąbki), dusić obracając w szerokim, płaskim garnku ok. 40 minut, obracając - na małym ogniu. Mąkę rozrobić z 1/2 szklanki zimnej wody, dodać śmietanę. W małym garnku/ rondelku zagotować resztę bulionu na sos. Dodać wodę z mąką i śmietaną, koncentrat, wymieszać, jeśli jest za geste dodać troszkę wody. Doprawić szczyptą soli, jasnym sosem sojowym, pieprzem.
florian
Niuniaczka
thegrooba
jaNina