thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Orientalne modre gołąbki na ryżu

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne gołąbki orientalnie, doprawione - idealne na niedzielny obiad:) Podawane na ryżu, z kremowym sosem pomidorowym i surówka z pekinki.

Orientalne modre gołąbki na ryżu

Składniki:

Orientalne modre gołąbki na ryżu

 

  • 40 dag mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
  • kilka liści zewnętrznych czerwonej kapusty
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki pędów bambusa z zalewy
  • 20 dag pieczarek
  • olej lub masło do smażenia
  • przyprawa chińska 5 smaków
  • sól, pieprz
  • 15 suszonych grzybów mun Tao - Tao
  • 2 łyżki sosu sojowo grzybowego Tao - Tao
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego Tao - Tao
  • sos sojowy jasny Tao - Tao
  • 1 cebula
  • bulion ( ok. 1 litr)
  • nać selera i pietruszki.
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • Ugotowany ryż
  • Podawać z surówką z kapusty pekińskiej

 

Sposób przygotowania:

Orientalne modre gołąbki na ryżu
Kapustę ugotować w garnku z dodatkiem soli i octu- w całości - stopniowo ściągać liście gdy zmiękną. W ty czasie przygotować mięso i pieczarki. Pieczarki drobno pokroić, podsmażyć na maśle z cebulką, doprawić sosem sojowo grzybowym i ciemnym sosem sojowym oraz pieprzem. Grzyby mun namoczyć w gorącej wodzie. Mięso doprawić solą, pieprzem, przyprawą 5 smaków, połączyć z posiekanymi liśćmi selera i natką pietruszki (łącznie ok. 1 łyżki). Podsmażone pieczarki zmiksować blenderem, dodać do mięsa, namoczone grzyby mun drobno pokroić, także dodać, dodać pędy bambusa osączone z zalewy.wymieszać. Liście kapusty faszerować mięsem, zawijać w kopertę jak gołąbki. Liście modrej kapusty są grubsze i dłużej się gotują, nie są tak " elastyczne i plastyczne" jak te z kapusty białej. Zalać bulionem ( tak by przykryć gołąbki), dusić obracając w szerokim, płaskim garnku ok. 40 minut, obracając - na małym ogniu. Mąkę rozrobić z 1/2 szklanki zimnej wody, dodać śmietanę. W małym garnku/ rondelku zagotować resztę bulionu na sos. Dodać wodę z mąką i śmietaną, koncentrat, wymieszać, jeśli jest za geste dodać troszkę wody. Doprawić szczyptą soli, jasnym sosem sojowym, pieprzem.