Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Orientalny przysmak z indyka

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mięso umyć i oddzielić od kości, natrzeć curry, pieprzem i odrobiną soli (potrawa

Orientalny przysmak z indyka

Składniki:

Orientalny przysmak z indyka

 

  • udziec z indyka o wadze ok. 80 dag

 

 

 

  • 2 łyżki rodzynek

 

 

  • 4 łyżki oliwy lub oleju

 

 

  • czubata łyżka przyprawy curry

 

 

Sposób przygotowania:

Orientalny przysmak z indyka
Mięso umyć i oddzielić od kości, natrzeć curry, pieprzem i odrobiną soli (potrawa powinna być pikantna, ale nie za słona). Wstawić na 1-2 godz. do lodówki. Następnie na dobrze rozgrzanym tłuszczu obsmażyć udziec na rumiano z obu stron. Przełożyć żaroodpornego naczynia, a na patelnię wrzucić obrane jabłko pokrojone w ósemki półtorej pomarańczy pokrojonej w kostkę oraz orzechy i opłukane rodzynki. Smażyć chwilę i obłożyć mięso tymi dodatkami. Wlać pół szklanki wrzątku, przykryć i piec ok. 50 min w temperaturze 200°C. Gdy mięso zacznie się rumienić, zdjąć pokrywę i polać je sokiem z połowy pomarańczy. Piec dalej bez przykrycia 10 min. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko ze szczyptą szafranu lub kurkumy. (100g -165 kcal).