Sposób przygotowania:
Orientalny przysmak z indyka
Mięso umyć i oddzielić od kości, natrzeć curry, pieprzem i odrobiną soli (potrawa powinna być pikantna, ale nie za słona). Wstawić na 1-2 godz. do lodówki. Następnie na dobrze rozgrzanym tłuszczu obsmażyć udziec na rumiano z obu stron. Przełożyć żaroodpornego naczynia, a na patelnię wrzucić obrane jabłko pokrojone w ósemki półtorej pomarańczy pokrojonej w kostkę oraz orzechy i opłukane rodzynki. Smażyć chwilę i obłożyć mięso tymi dodatkami. Wlać pół szklanki wrzątku, przykryć i piec ok. 50 min w temperaturze 200°C. Gdy mięso zacznie się rumienić, zdjąć pokrywę i polać je sokiem z połowy pomarańczy. Piec dalej bez przykrycia 10 min. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko ze szczyptą szafranu lub kurkumy. (100g -165 kcal).
darek112