alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Orkiszowe knedle że śliwkami i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Knedle są delikatne i trzeba uważać przy nakladaniu ale w trakcie gotowania nie rozpadają się. Są smaczne i zdrowsze od tych z mąką pszenną.

Orkiszowe knedle że śliwkami i cynamonem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Orkiszowe knedle że śliwkami i cynamonem

 

Sposób przygotowania:

Orkiszowe knedle że śliwkami i cynamonem
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy, przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę i jajko, wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na części, formujemy wałek i kroimy na kawałki. W każdy wkładamy śliwkę i formujemy knedle. Gotujemy w osolonym wrzątku ok 1 minuty.

Bułkę tartą wsypujemy do rondelka, podgrzewamy do przyrumienia, dodajemy cynamon i masło. Mieszamy do rozpuszczenia. Knedle podajemy z przygotowaną polewą i posypane cukrem trzcinowym.

Smacznego
Orkiszowe knedle że śliwkami i cynamonem
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko i mąkę
Orkiszowe knedle że śliwkami i cynamonem
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy
Orkiszowe knedle że śliwkami i cynamonem
Ciasto dzielimy na części, formujemy kulki, w środek wkładamy śliwkę i formujemy knedle