Sposób przygotowania:
Orzechowiec jak 3BIT ;-)
1 CIASTO Mąkę zmieszać z sodą dodać cukier i masło. Rozdrobnić nożem dodać jajka, miód, śmietanę i wyrobić ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Blachę smarujemy masełkiem i wyłożyć na nią pierwszą część ciasta. (ja rwałam po kawałku i rozciągałam na blaszce). Piec w temp. 150 C ok. 20 min. Ostatnią część ciasta pieczemy z nałożoną masą orzechową. 2 MASA ORZECHOWA Orzechy rozłupać, nie rozdrabniać aby były spore kawałki. Orzechy wrzucić na patelnię dodać masło, cukier i miód. Chwilę podgrzewać i wyłożyć na ostatni placek. Piec jak wcześniejsze. 3. KREM 250 ml mleka zagotować z cukrem. W drugiej misce wymieszać mleko z mąką pszenną i ziemniaczaną. Mieszankę wlać do gotującego się mleka ciągle mieszając aż zgęstnieje. (ma być konsystencja budyniu). Masę ostudzić. Masło utrzeć mikserem, następnie ucierać ostudzony krem i stopniowo dodawać do niego utarte wcześniej masło. 4 POLEWA (robimy już na końcu) Składniki włożyć do garnka, podgrzewać mieszając na jednolitą masę. ---------------------------------------------------------------------------------------------- Na placek upieczony z orzechami nakładamy część przygotowanego, ostudzonego kremu. Nakładamy na to następny placek i smarujemy go powidłami (marmoladą) na to nakładamy resztę kremu. Przykrywamy ostatnim plackiem. Przygotowujemy polewę.GOTOWE !!