Sposób przygotowania:
Orzechowy sernikETAP 1
CIASTO: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Do wykonanego kopczyka dodajemy pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy je.
ETAP 2
Gotowym wykładamy dno przygotowanej tortownicy. Nakłuwamy je widelcem w kilku miejscach
ETAP 3
SER: Białka oddzielamy od żółtek. W oddzielnej misce ubijamy je na sztywno.
W malakserze miksujemy razem masło, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz ser. Im dłużej tym lepiej. Pod koniec ucierania dodajemy mąkę połączoną z budyniem i proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy. Po dokładnym połączeniu składników masę serową łączymy z ubitymi białkami.
ETAP 4
Gotowy orzechowy ser wylewamy na ciasto kruche, co pewien czas wykładając rodzynki. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 -70 minut w 180˚C. Upieczony dokładnie studzimy.
Zimny dekorujemy.
ETAP 5
WYKOŃCZENIE: Masę kajmakową przekładamy do garnuszka i delikatnie podgrzewamy by stała się bardziej płynna. Dzięki temu fajnie spłynie nam na serniku.
Zrumieniony wierzch sernika zdejmujemy (ale niekoniecznie). Na tak przygotowany wykładamy masę kajmakową. Wierzch sernika dekorujemy orzechami. Gotowe.
karola25