Sposób przygotowania:
Orzeszki
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto.Formować w małe kulki, piec w specjalnej formie do orzeszków.
Masa:
Margaryne rozpuścić, dodać do niej wodę, kakao(przesiane przez siteczko),cukier, mieszamy.Gdy masa zacznie się gotować wsypujemy stopniowo mleko w proszku i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek.Na koniec wlewamy aromat migdałowy.Zostawiamy na chwilę żeby masa troszkę przestygła.
Do upieczonych połówek orzeszkow nakładamy masę, wkładamy orzeszka laskowego(niekoniecznie) i zlepiamy.Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia masy.Jeśli z orzeszkow wystaje masa nalezy okroić ją nożykiem.
Do masy można dodać rodzynki, zmielone orzechy-kto co lubi.
Z podanej porcji wychodzi około 50 orzeszków.
Z podanych składników zagnieść ciasto.Formować w małe kulki, piec w specjalnej formie do orzeszków.
Masa:
Margaryne rozpuścić, dodać do niej wodę, kakao(przesiane przez siteczko),cukier, mieszamy.Gdy masa zacznie się gotować wsypujemy stopniowo mleko w proszku i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek.Na koniec wlewamy aromat migdałowy.Zostawiamy na chwilę żeby masa troszkę przestygła.
Do upieczonych połówek orzeszkow nakładamy masę, wkładamy orzeszka laskowego(niekoniecznie) i zlepiamy.Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia masy.Jeśli z orzeszkow wystaje masa nalezy okroić ją nożykiem.
Do masy można dodać rodzynki, zmielone orzechy-kto co lubi.
Z podanej porcji wychodzi około 50 orzeszków.
donia
margolata