zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ostre klopsiki w sosie pieczarkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

klopsiki, pieczarki i makaron - coś co lubię

Ostre klopsiki w sosie pieczarkowym

Składniki:

Ostre klopsiki w sosie pieczarkowym

 

Sposób przygotowania:

Ostre klopsiki w sosie pieczarkowym
Mięso zmielić, dodać jajka, bułkę tartą i przyprawy oraz wodę i wyrobić mas na klopsiki. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać olej, poukładać kulki mięsne i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone klopsiki wyjąć łyżką cedzakową. Na ten sam tłuszcz na którym smażyły się klopsiki wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę. Smażyć aż się zeszkli, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i nadal smażyć od czasu do czasu mieszając. Po około 5 minutach dodać klopsiki, podlać bulionem ( ja użyłam rosołu ), dodać pozostałe przyprawy i dusić jeszcze 5 minut. Na koniec wlać śmietankę i mieszając zagotować. Nie ma potrzeby dodawać mąki, bo sos odpowiednio zgęstnieje. Podawać z ugotowanym makaronem.