Sposób przygotowania:
Ostre klopsiki w sosie pieczarkowym
Mięso zmielić, dodać jajka, bułkę tartą i przyprawy oraz wodę i wyrobić mas na klopsiki. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać olej, poukładać kulki mięsne i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone klopsiki wyjąć łyżką cedzakową. Na ten sam tłuszcz na którym smażyły się klopsiki wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę. Smażyć aż się zeszkli, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i nadal smażyć od czasu do czasu mieszając. Po około 5 minutach dodać klopsiki, podlać bulionem ( ja użyłam rosołu ), dodać pozostałe przyprawy i dusić jeszcze 5 minut. Na koniec wlać śmietankę i mieszając zagotować. Nie ma potrzeby dodawać mąki, bo sos odpowiednio zgęstnieje. Podawać z ugotowanym makaronem.
Natala1210
marietta