Sposób przygotowania:
Oszukane schabowe
Kapelusze odcinamy od nóżek.Czyścimy ręcznikiem kuchennym (nie moczyć). Solimy, pieprzymy i skrapiamy sosem sojowym.Jajka ubijamy z łyżeczką zimnej wody.Na patelni rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy czosnek. Każdy kapelusz panierujemy w jajku i bułce tartej.Smażymy na średnim ogniu aż nabiorą złocistego koloru
Przepisy DORCI
zewa
Henia
Ewa, są przepyszne, a na te "kotlety" nabrał się nawet mój syn.Robiłam je w Środę Popielcową i moje dziecko na ich widok się zgorszyło,że jak to schabowe w post?!
jaNina
danutka
mysza75
Netka
Henia
Netko, weź wszystkie ale zostań! :)
Netka
Oj,nie będę taka pazerna:) Choć z chęcią,nie powiem, zabrałabym wszystkie:)
anemon
Henia
Rosną w takich warunkach,że wystarczy przetrzeć je czystą ściereczką.Poza tym mają pod spodem taką "harmonijkę", która bardzo nabiera wodę, co zmienia smak i utrudnia dalszą obróbkę. Pozdrawiam! :)
anemon
Dziękuję za wyjaśnienie, teraz tylko muszę poszukać boczniaków w warzywniakach.
Henia
danutka
Nie zgadzam się z tym ,że podgotowanie zmienia ich smak ,one dopiero nabierają tego smaku -to jest oczywiście moje zdanie przy którym będę się upierać
danutka
Nie zgadzam się z tym ,że podgotowanie zmienia ich smak ,one dopiero nabierają tego smaku -to jest oczywiście moje zdanie przy którym będę się upierać[/quote Nóżek z boczniaka się nie używa ponieważ są łykowate i twarde [ani młodych ,ani starych ],z grzyba wukorzystuje się tylko kapelusze
Henia
Masz pełne prawo do swojego zdania a upierać się nie musisz :) bo ja nie zamierzam zmuszać Cię do jego zmiany, tak jak ja swego też nie zmienię.Pozostańmy więc przy swoich zdaniach a potrawa jest pyszna w każdej wersji! :)
iziona
Henia
Chyba lepsze od boczniaków, bo to grzyby leśne. Wyobrażam sobie rozchodzący się z Twojej kuchni zapach! Nie wiedziałam,że kanie "dają się" mrozić.W tym roku muszę sobie zrobić zapas.
iziona
Ja w tamtym roku miałam ich większą ilość więc zamroziłam teraz panieruje takie zamrożone i od razu smażę, nie są jak świeże z lasu, ale mimo wszystko pyszne.