Sposób przygotowania:
Zrolowana babka drożdżowa
Mąkę przesiać. W dużym kubku rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, wymieszać z łyżką mąki i połową letniego mleka, odstawić do wyrośnięcia. Resztę mąki wymieszać z resztą cukru, cukrem wanilinowym i solą. Dodać wyrośnięty rozczyn, roztrzepane jajka i, mieszając łyżką, stopniowo resztę mleka. Na końcu dodać stopione i przestudzone masło, wyrobić gładkie, elastyczne, nie lepiące się do ręki ciasto. Przełożyć je do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Owoce kandyzowane i suszone drobno pokroić, wymieszać z roztrzepanym jajkiem. Formę na babkę wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto przebić, krótko przerobić i podsypując mąką, rozwałkować na prostokąt, równo rozprowadzić na nim owocowe nadzienie, zostawiając wolny brzeg. Zrolować wzdłuż dłuższego boku, wałek przełożyć do formy na babkę i zlepić brzegi ze sobą. Formę przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem) i piec około 40 minut. Gdyby wierzch za mocno się rumienił, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Lekko przestudzoną babę wyjąć z foremki i dostudzić na kratce kuchennej. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym, do otrzymania lukru o konsystencji gęstej śmietany, zabarwić barwnikiem spożywczym. Polukrować wystudzone ciasto, ozdobić według uznania.