edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Zrolowana babka drożdżowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W tym roku na moim świątecznym stole zagościła baba drożdżowa z kandyzowanymi owocami i kolorowym lukrem. Była lekka, pyszna i wspaniale się prezentowała

Zrolowana babka drożdżowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zrolowana babka drożdżowa

 

  • CIASTO:
  • 50 dag mąki pszennej + do podsypania
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 200 ml mleka
  • 16 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • NADZIENIE:
  • 35 dag mieszanych owoców kandyzowanych i suszonych
  • (u mnie skórka pomarańczowa, wisienki kandyzowane, żurawina i morele)
  • 1 jajko
  • LUKIER:
  • 15 dag cukru pudru
  • sok z cytryny
  • barwnik spożywczy
  • DODATKOWO:
  • masło do wysmarowania formy
  • cukrowe ozdoby

 

Sposób przygotowania:

Zrolowana babka drożdżowa
Mąkę przesiać. W dużym kubku rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, wymieszać z łyżką mąki i połową letniego mleka, odstawić do wyrośnięcia. Resztę mąki wymieszać z resztą cukru, cukrem wanilinowym i solą. Dodać wyrośnięty rozczyn, roztrzepane jajka i, mieszając łyżką, stopniowo resztę mleka. Na końcu dodać stopione i przestudzone masło, wyrobić gładkie, elastyczne, nie lepiące się do ręki ciasto. Przełożyć je do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Owoce kandyzowane i suszone drobno pokroić, wymieszać z roztrzepanym jajkiem. Formę na babkę wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto przebić, krótko przerobić i podsypując mąką, rozwałkować na prostokąt, równo rozprowadzić na nim owocowe nadzienie, zostawiając wolny brzeg. Zrolować wzdłuż dłuższego boku, wałek przełożyć do formy na babkę i zlepić brzegi ze sobą. Formę przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem) i piec około 40 minut. Gdyby wierzch za mocno się rumienił, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Lekko przestudzoną babę wyjąć z foremki i dostudzić na kratce kuchennej. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym, do otrzymania lukru o konsystencji gęstej śmietany, zabarwić barwnikiem spożywczym. Polukrować wystudzone ciasto, ozdobić według uznania.
Zrolowana babka drożdżowa
Do wymieszanych składników ciasta dodać rozpuszczone masło.
Zrolowana babka drożdżowa
Na rozwałkowanym cieście rozłożyć nadzienie z owoców i jajka.
Zrolowana babka drożdżowa
Wałek włożyć do foremki i zlepić jego końce.
Zrolowana babka drożdżowa
Babka jest puszysta i apetycznie wygląda po przekrojeniu.