Sposób przygotowania:
Ozór w aromatycznym sosie
Kroimy włoszczyznę. 2 cebule dzielimy na ćwiartki i gotujemy je w 6 szklankach wody z ziarenkami pieprzu i posoloną. Wrzucamy do tego wrzątku ozorki i gotujemy godzinę. Kroimy pieczarki w plasterki, wypestkowujemy ogórka i kroimy go w półplasterki. Szatkujemy resztę cebulki. Zeszklamy tą cebulkę na maśle, dodajemy pieczarki z ogórkiem. Podsmażamy lekko, doprawiamy a potem smażymy jeszcze 5 minut. Połowę wywaru przecedzamy, dodajemy do niej twaróg i gotujemy. Mieszamy żółtka ze śmietaną i wlewamy. Wsypujemy bazylię. Wyjmujemy ozorki z wywaru, usuwamy skórkę i kroimy w plasterki. Podajemy z sosem, ziemniakami i pieczarkami. Smacznego!