Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1411]

Pączki

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Najlepsze są domowe pączki z lukrem, lub posypane cukrem pudrem

Pączki

Składniki:

Pączki

 

  • żółtka 5 szt
  • drożdże 1 paczka
  • mleko 2 szkl
  • olej 1/2 szkl
  • margaryna 1/4 kostki
  • cukier waniliowy 1 opak
  • mąka 1 kg
  • sól
  • tłuszcz do pieczenia
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Pączki
Żółtka rozetrzeć z drożdżami,mleko, olej, margarynę, cukier waniliowy, lekko podgrzać składniki. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, do tego dodać podgrzane składniki i drożdże z żółtkami. Ciasto dobrze wyrobić rękami, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować ciasto na grubsze placki. Szklanką wykrawać okrągłe placuszki, na środku każdego placka nałożyć niewielką ilość dowolnego dżemu, zlepiać okrągłe paczki. Zostawić aby pączki dobrze wyrosły. W głębokim garnczku rozgrzewamy tłuszcz, wyrośnięte pączki kładziemy na tłuszcz i pieczemy z obu stron na złoty kolor. Upieczone wyjmujemy na bibułę, by osączyły się z nadmiaru tłuszczu i obtaczamy pączki w cukrze pudrze