Sposób przygotowania:
Pączki 1
Drożdże rozpuścić w mleku, zaczynić ciasto z 2 szkl mąki i postawić na kilka godzin w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po 2 godzinach wyrobić dodając sól, masło, żółtka ubite z cukrem i resztę mąki, dokładnie wyrobić, a na koniec dodać zapachy - wanilię, rum i skórkę cytrynową. odstawić w ciepłe miejsce na 1/2-2 godziny. Ciasto powinno mieć konsystencję dość ścisłą, aby można je było rozwałkować. Rozwałkowane przesypywać mąką i wykrawać krążki małą szklanką (po 2 szt na 1 pączek). Na jeden krążek kłaść konfiturę, przykryć drugim sklejając. Układać na desce posypanej mąką. Przykryć sciereczką i pozostawić w cieple na ok 1/2 godziny. Nie należy przetrzymywać pączków zbyt długo, gdyż ciasto straci siłę wzrostu i nie będą rosły w smalcu. Do smażenia należy używać masło zmieszane pół na pół ze smalcem, dodając 1 łyżkę spirytusu, aby pączki nie chłonęły tłuszczu. Po usmażeniu połowy pączków, wlać drugą łyżkę spirytusu. Na bardzo gorący tłuszcz kłaść pączki. Obsmażać z obu stron. Gotowe wyjmujemy na bibułę i obsypujemy cukrem pudrem z utartą skórką cytrynową. Podajemy ciepłe.
darek112