Paella z węgorzem (Hiszpania)

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ryż opłukać osączyć. Marchewkę obrać i umyć. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić

Paella z węgorzem (Hiszpania)

Składniki:

Paella z węgorzem (Hiszpania)

 

  • 40 dag ryżu długoziarnistego
  • 1 kurczak (1,2 kg)
  • 25 dag surowego lub wędzonego węgorza
  • po 15 dag szynki wędzonej, kiełbasy czosnkowej i chudego mięsa wieprzowego (schabu lub od szynki)
  • 20 dag krewetek mrożonych lub z puszki
  • 20 dag muli z puszki
  • 1 marchew (5 dag)
  • 3 pomidory (20 dag)
  • 2 cebule (10 dag)
  • 1 papryka (15 dag)
  • 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/4 łyżeczki szafranu lub kurkumy
  • łyżka natki pietruszki
  • sok z 1/4 cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Paella z węgorzem (Hiszpania)
Ryż opłukać osączyć. Marchewkę obrać i umyć. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Cebule obrać i pokroić na ósemki. Paprykę i papryczkę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Kiełbasę pokroić w plasterki, a szynkę w paski. Węgorza surowego sprawić i pokroić na dzwonka; węgorza wędzonego pokroić i obrać ze skóry. Mięso wieprzowe opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Kurczaka umyć, podzielić na małe kawałki, zalać 1 l zimnej wody, dodać marchewkę oraz połowę cebuli gotować do miękkości. Następnie wyjąć go z wywaru i odłożyć, marchewkę również wyjąć i pokroić na plasterki.