cisowianka20

cisowianka20

Starszy Kucharz
[Przepisów: 33]

Pałeczki z mozzarelli i dodatkiem sosu chili

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Moi drodzy prezentuje Wam niespotykany przepis na pałeczki z dodatkiem mozzarelli i oblany obficie sosem chili oraz innymi przyprawami.

Pałeczki z mozzarelli i dodatkiem sosu chili

Składniki:

Pałeczki z mozzarelli i dodatkiem sosu chili

 

 

  • Na sos:
  • mała puszka pomidorów
  • sok z 1/2 cytryny
  • mała cebula
  • łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki sosu tabasco
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Pałeczki z mozzarelli i dodatkiem sosu chili
Ser kroimy w pałeczki o grubości 1,5 cm (tak około). Jajko rozbijamy do naczynia np. po jogurcie, sprawdzamy jego świeżość. Następnie bułkę tartą, Vegetę, paprykę i pieprz mieszamy razem. Ser zanurzamy w jajku, kolejno w bułce tartek z przyprawami. W patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy do gorącego naczynia pałeczki mozzarelli. Smażymy do momentu uzyskania złotego koloru. Sos: Cebulę myjemy, obieramy ze skóry, siekamy na drobno. Kolejno pomidory z puszki [wykładamy], sok z cytryny [wyciskamy], bazylię, sos tabasco, koncentrat pomidorowy mieszamy razem dokładnie. Zawartość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy cebulę. Dalej miksujemy. Gotowym sosem zalewamy pałeczki z mozzarelli. Porada: możemy podawać z sałatką z kukurydzy i groszku; ziemniakami; frytkami, chlebem. Wszystko zależy od uznania.