Sposób przygotowania:
,, Paluchy,, z farszem grzybowym
Namoczyć grzyby i zostawić na godzinę w wodzie. Potem w tej wodzie ugotować . Odcedzić ( wywar można zostawić i zamrozić do zupy lub sosu).Grzyby zmielić . Wyrobić ciasto kopytkowe z ziemniaków ( przeciśniętych przez praskę ), jajka , szczypty soli i takiej ilości mąki by ciasto było zwarte ale nie twarde ( masę ziemniaczaną ułożyć w misce - wygładzić powierzchnię - podzielić na 4 części . Wybrać 1 część , a w jej miejsce wsypać mąkę - dodać wybrane ziemniaki , 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej , szczyptę soli i jajko---wyrobić) . Cebulę drobno pokrojoną usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju i dodać do zmielonych grzybów razem z olejem . Doprawić solą , pieprzem . Farszu ma być ok. 8 pełnych łyżeczek.Ciasto ziemniaczane podzielić na 6-10 części ( zależy jak duże ,,paluchy" chcemy zrobić ).W środek każdego ,, palucha" nałożyć farsz. Uformować owalną kluskę ( coś na kształt cepelinów - pocisków ). Odwinąć każdą w folię spożywczą . Ułożyć w garnku do gotowania na parze i gotować na małym gazie 20 minut od zagotowania wody w dolnym garnku ( ja stawiam górny garnek dopiero jak w dolnym woda wrze) Wyjąć . Rozwinąć. Podawać posypane natka pietruszki i polane roztopionym masłem ( można okrasić skwarkami lub smażona cebulką lub masłem z bułka tartą )* zależy ile można użyć - jak mamy mało to dołożymy więcej smażonej cebulki
agabi22
Babciagramolka
Polecam -- wygodna sie zrobiłam , wszystko teraz robię w folii na parze - nie rozgotują się i zawsze sie udają --a już najlepiej robić jeden wielki knedel i kroić potem na plastry.
zewa
Patent z folią jest świetny. Ja tak często robię swoje roladki mięsne. Nic nie wycieka, nie pęka a roladka zachowuje swój kształt. Jak będę robić kluchy to wypróbuję też je zrobić w folii na parze.
klaudia02111990
Babciagramolka
Cieszę się - też lubimy i robie z różnymi farszami , a najważniejsze wygodnie sie robi.
klaudia02111990
Jestem ciekawa jakby smakowały na słodko:) Aż muszę spróbowac:)