goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Pani Walewska

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto jest przepyszne, polecam!

Pani Walewska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pani Walewska

 

  • CIASTO KRUCHE:
  • 1/2 kg mąka
  • 1/2 szklanka cukier puder
  • 1 1/2 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1 kostka margaryna
  • 6 sztuk żółtka
  • Krem:
  • 1/2 l mleko
  • 2 łyżki mąka
  • 2 łyżki mąka ziemniaczana
  • 3 łyżki cukier
  • 2 sztuki żółtka
  • 1 kostka masło
  • kilka kropel aromat migdłowy
  • beza:
  • 6 sztuk białka
  • 1 1/2 szklanka cukier puder
  • 1 łyżka mąka ziemniaczana
  • do przełożenia:
  • 1 słoik dżem z czarnej porzeczki
  • 15 dag migdały płatki

Sposób przygotowania:

Pani Walewska
Z mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, żółtek i margaryny zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na 2 części. Rozwałkowujemy. Wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy połową dżemu. Do ubitej na sztywno piany, stopniowo wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Pianę wykładamy na ciasto. Pianę wyścielamy połową płatków migdałowych. Placki pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. W taki sam sposób przygotowujemy 2 placki. Przygotowujemy krem budyniowy: połowę mleka gotujemy z cukrem. Drugą część mleka miksujemy z żółtkami i mąką. Wlewamy do gotującego mleka i mieszamy, aż krem zgęstnie. Studzimy. Masło ucieramy. Stopniowo dodając do niego zimny budyń oraz aromat migdałowy. Ciasta przekładamy kremem. Schładzamy całą noc w lodówce.
Pani Walewska
Wierzch ciasta kruchego smarujemy połową dżemu.
Pani Walewska
Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Pianę wykładamy na ciasto
Pani Walewska
Placki pieczemy około 40 minut w 170 stopniach
Pani Walewska
Z podanych składników przygotowujemy krem budyniowy