Sposób przygotowania:
Pani Walewska
Z mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, żółtek i margaryny zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na 2 części. Rozwałkowujemy. Wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy połową dżemu. Do ubitej na sztywno piany, stopniowo wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Pianę wykładamy na ciasto. Pianę wyścielamy połową płatków migdałowych. Placki pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. W taki sam sposób przygotowujemy 2 placki. Przygotowujemy krem budyniowy: połowę mleka gotujemy z cukrem. Drugą część mleka miksujemy z żółtkami i mąką. Wlewamy do gotującego mleka i mieszamy, aż krem zgęstnie. Studzimy. Masło ucieramy. Stopniowo dodając do niego zimny budyń oraz aromat migdałowy. Ciasta przekładamy kremem. Schładzamy całą noc w lodówce.
Klaudynka