SUPERPRZEPIS

Pantofelki

  • 12
  • misia14
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 26
Pantofelki Więcej zdjęć (5)

Zaskakujące pierniczki o nietypowym kształcie pantofli...są miłym prezentem i piękną dekoracją stołu...

Składniki:

Pantofelki

 

  • 250 g margaryny
  • 150 g cukru białego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 250 g miodu
  • 125 ml mleka
  • 750 g mąki
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 jajka

 

  • PONADTO:
  • Lukier I
  • Sok z ½ cytryny
  • Cukier puder
  • Lukier II
  • 1 białko
  • Ok. 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Drobne cukrowe elementy do dekoracji
  • barwniki spożywcze

 

 

Sposób przygotowania:

Pantofelki
Mąkę przesiać do miski wraz z kakaem, dodać przyprawę do pierników, otartą skórkę z pomarańczy i sodę. Wszystko wymieszać. Margarynę wraz z cukrem białym i trzcinowym oraz miodem stopić (nie gotować), ciągle mieszając. Do ciepłej masy wlać zimne mleko i wymieszać, cukier powinien być rozpuszczony. Zostawić do przestudzenia. Do mąki wbijamy jajka i wlewamy masę maślano-miodową, mieszamy łyżką do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce (np. lodówka) na kilka godzin. Po tym czasie ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma kawałkami folii na grubość ok. 4 mm. Wykrawamy poszczególne elementy pantofelków i kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem lub posmarowanej rozpuszczoną margaryną. Pieczemy ok.12-15 minut w temperaturze 180 stopni. Lekko przestudzone zdejmujemy z blaszki. Z soku cytryny i cukru pudru robimy (ucieramy) bardzo gęsty lukier. Lukrem sklejamy elementy pantofli, odstawiamy do wyschnięcia (najlepiej na 1 dzień). Białko ucieramy z sokiem z cytryny na lśniący lukier, dzielimy na części i dowolnie barwimy. Kolorowym lukrem ozdabiamy kapcie (ja robiłam to strzykawkami). Przyklejamy drobne elementy cukrowe wg własnej fantazji. Zostawiamy do całkowitego wysuszenia lukru. SMACZNEGO!
Pantofelki
dobrze wychłodzone ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma kawałkami folii
Pantofelki
z rozwałkowanego ciasta wycinamy elementy pantofelków i układamy na blaszce...
Pantofelki
gęstymlukrem sklejamy poszczególne elementy pantofli, odkładamy do wyschnięcia lukru...
Pantofelki
Wg naszej fantazji ozdabiamy kolorowym lukrem pantofelki,można uzyć drobnych ozdób cukierniczych...