Sposób przygotowania:
Pantofelki
Mąkę przesiać do miski wraz z kakaem, dodać przyprawę do pierników, otartą skórkę z pomarańczy i sodę. Wszystko wymieszać. Margarynę wraz z cukrem białym i trzcinowym oraz miodem stopić (nie gotować), ciągle mieszając. Do ciepłej masy wlać zimne mleko i wymieszać, cukier powinien być rozpuszczony. Zostawić do przestudzenia. Do mąki wbijamy jajka i wlewamy masę maślano-miodową, mieszamy łyżką do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce (np. lodówka) na kilka godzin. Po tym czasie ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma kawałkami folii na grubość ok. 4 mm. Wykrawamy poszczególne elementy pantofelków i kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem lub posmarowanej rozpuszczoną margaryną. Pieczemy ok.12-15 minut w temperaturze 180 stopni. Lekko przestudzone zdejmujemy z blaszki. Z soku cytryny i cukru pudru robimy (ucieramy) bardzo gęsty lukier. Lukrem sklejamy elementy pantofli, odstawiamy do wyschnięcia (najlepiej na 1 dzień). Białko ucieramy z sokiem z cytryny na lśniący lukier, dzielimy na części i dowolnie barwimy. Kolorowym lukrem ozdabiamy kapcie (ja robiłam to strzykawkami). Przyklejamy drobne elementy cukrowe wg własnej fantazji. Zostawiamy do całkowitego wysuszenia lukru. SMACZNEGO!
grazynaw52
góralka
evita0007
Natala1210
Marika_1961
domel
DG
ewaelzbieta
elizabet120
jaNina
czy mają uszka - można by ubrać całą choinkę :)
margolata
marietta