Sposób przygotowania:
Papryka dobrze nadzianaETAP 1:
Marchew, seler i cebulę obrać i pokroić w niezbyt dużą kostkę na patelni podgrzać olej i wrzucić pokrojone warzywa, chwilę podsmażyć.
ETAP 2:
Dołożyć cukinię pokrojoną w większą kostkę, podsmażyć 2-3 minuty.
ETAP 3:
Mięso mielone dołożyć na patelnie kiedy marchew zmięknie, a cukinia tylko się zeszkli dosypać około 1 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, soli i pieprzu ziołowego oraz niewielką ilość pieprzu czarnego, wcisnąć przez praskę czosnek wymieszać i smażyć mieszając około 10 minut w połowie smażenia dołożyć pomidory razem z sokiem.
ETAP 4:
Ryż ugotować w osolonej wodzie i na koniec dodać do gotowego farszu razem z posiekaną pietruszką, wymieszać i ewentualnie doprawić.
ETAP 5:
Paprykę umyć i przekroić na pół, połówki papryki ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu w którym będziemy zapiekać, wewnątrz posypać niewielką ilością soli i pieprzu oraz napełnić dość ciasno farszem mięsnym.
Piekarnik nagrzać do 200st i zapiekać paprykę około 15-20 minut. Podawać z sosem pomidorowym.
SylaUla