Karolciaaa

Karolciaaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 21]

PAPRYKA FASZEROWANA Z PIECZARKAMI I SOSIKIEM

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 220
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, szybkie i bardzo proste danie. Idealne na obiad, kolację a nawet przystawkę. Dobre na ciepło i na zimno.

PAPRYKA FASZEROWANA Z PIECZARKAMI I SOSIKIEM Więcej zdjęć (5)

Składniki:

PAPRYKA FASZEROWANA Z PIECZARKAMI I SOSIKIEM

 

  • 300g mięsa mielonego
  • 150g ryzu (ugotowanego al dente)
  • 2 cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 6-7 dużych pieczarek
  • puszka kukurydzy
  • ser żółty
  • PRZYPRAWY:
  • papryka ostra i słodka, pieprz, sól, majeranek
  • SOS:
  • puszka pomidorów bez skóry lub koncentrat pomidorowy
  • bulion warzywny
  • czosnek

 

Sposób przygotowania:

PAPRYKA FASZEROWANA Z PIECZARKAMI I SOSIKIEM
Ryż ugotować al dente. Wystudzić. Cebule drobno pokroić i podsmażyć na maśle, czosnek przecisnąć przez praskę i dorzucić do cebulki. Chwilę smażyć. Wystudzić. Pieczarki pokroić w większą kostkę i smażyć dopóki woda nie wyparuje. Mięso mielone (surowe) wymieszać z wystudzonym ryżem, dorzucić cebulę z czosnkiem, jajko, przestudzone pieczarki, posiekana natkę pietruszki i odsączoną kukurydze. Doprawić do smaku. Papryki przekrawać wzdłuż zostawiając zielone ogonki. Papryki wypełnić po brzegi. Bulion wymieszać z pomidorami, doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Sos wylać do naczynia żaroodpornego i wyłożyć na niego papryki. Piec przykryte folią aluminiową w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, jakieś 3-4 minuty przed końcem pieczenia posypać startym na dużych oczkach serem i zapiec.
PAPRYKA FASZEROWANA Z PIECZARKAMI I SOSIKIEM
Do mięsa dodać natkę pietruszki,jajo i wystudzoną cebule z czosnkiem
PAPRYKA FASZEROWANA Z PIECZARKAMI I SOSIKIEM
Farsz dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
PAPRYKA FASZEROWANA Z PIECZARKAMI I SOSIKIEM
Papryki przeciąć wzdłuż,wyciąć gniazda nasienne i białe błonki.
PAPRYKA FASZEROWANA Z PIECZARKAMI I SOSIKIEM
Do naczynia żaroodpornego wylać sos i wyłożyć gotowe papryki.