klemens

klemens

Szef Kuchni
[Przepisów: 69]

Papryka konserwowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo dobry sprawdzony przepis.

Papryka konserwowa

Składniki:

Papryka konserwowa

 

 

  • Zalewa
  • 5 l. Wody
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 płaska łyżka soli
  • olej
  • miodu, dokładnie wymieszać i natychmiast zalać słoje z papryką dodając jeszcze łyżeczkę oliwy na słoik

 

Sposób przygotowania:

Papryka konserwowa
Paprykę umyć w ciepłej wodzie aby troszkę zmiękła (lepiej układać w słoiki) i pokroić w większe paski. Na dno wyparzonych słoików wrzucamy przyprawy a następnie układamy paprykę, zalewamy zalewą + oliwa i mocno dokręcamy przykrywkę. Pasteryzujemy w temp. 90 st. przez 10-15 min. Uważać aby temperatura nie była większa bo papryka będzie za miękka. Po zakończeniu pasteryzacji wyjmujemy z garnka i czekamy do wystygnięcia. Smacznego