anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Papryka z kapustą kiszoną i morelami.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pomysł, aby paprykę nafaszerować kapustą znalazłam w jakimś czasopiśmie, inne składniki to wynik zawartości mojej spiżarni. Całość idealna.

Papryka z kapustą kiszoną i morelami. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka z kapustą kiszoną i morelami.

 

  • papryka czerwona - 2 szt.
  • papryka pomarańczowa - 2 szt.
  • papryka żółta - 2 szt.
  • kapusta kiszona - ½ kg
  • duża cebula – 1 szt.
  • morele suszone - 50 g
  • duże jabłko – 1 szt.
  • orzeszki ziemne – 4 łyżki
  • sezam – 2 łyżki
  • sklarowane masło - 3 łyżki
  • kwiat muszkatu – ½ łyżeczki
  • kminek mielony – ½ łyżeczki
  • pieprz kajeński – ½ łyżeczki
  • majeranek – 1 łyżeczka
  • PONADTO:
  • bulion - ½ szk.
  • gęsta śmietana – do podania
  • świeży majeranek – do podania

 

Sposób przygotowania:

Papryka z kapustą kiszoną i morelami.
Morele przelej wrzątkiem, jeśli są twarde to zostaw w nim na moment, następnie odsącz na sitku i pokrój na małe kawałki. Pokruszone orzeszki ziemne i sezam podpraż na suchej patelni na złoty kolor uważając, aby się nie przypaliły, bo będą gorzkie. Umytą cebulę pokrój w kostkę i podduś na rozgrzanym maśle. Dodaj obrane, bez gniazda nasiennego i pokrojone jabłko. Wymieszaj i dodaj posiekaną kapustę kiszoną. Całość jeszcze raz wymieszaj i duś, aż kapusta będzie miękka /u mnie trwało to 20 minut/. Wsyp uprażone orzeszki i sezam, przyprawy i wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 180*C z termoobiegiem. Papryki umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Połówki papryk napełnij duszoną kapustą, przełóż do naczynia żaroodpornego, na dno wlej pół szklanki bulionu. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 35 minut. Podawaj z odrobiną gęstej śmietany, posypane zielonym majerankiem.
Papryka z kapustą kiszoną i morelami.
Umytą cebulę pokrój w kostkę i obrane, bez gniazda nasiennego jabłko.
Papryka z kapustą kiszoną i morelami.
Umytą cebulę pokrój w kostkę i podduś na rozgrzanym maśle, dodaj jabłka.
Papryka z kapustą kiszoną i morelami.
Dodaj drobniej posiekaną kapustę kiszoną.
Papryka z kapustą kiszoną i morelami.
Połówki papryk napełnij duszoną kapustą, przełóż do naczynia żaroodpornego.