Sposób przygotowania:
Papryka z kapustą kiszoną i morelami.
Morele przelej wrzątkiem, jeśli są twarde to zostaw w nim na moment, następnie odsącz na sitku i pokrój na małe kawałki. Pokruszone orzeszki ziemne i sezam podpraż na suchej patelni na złoty kolor uważając, aby się nie przypaliły, bo będą gorzkie. Umytą cebulę pokrój w kostkę i podduś na rozgrzanym maśle. Dodaj obrane, bez gniazda nasiennego i pokrojone jabłko. Wymieszaj i dodaj posiekaną kapustę kiszoną. Całość jeszcze raz wymieszaj i duś, aż kapusta będzie miękka /u mnie trwało to 20 minut/. Wsyp uprażone orzeszki i sezam, przyprawy i wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 180*C z termoobiegiem. Papryki umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Połówki papryk napełnij duszoną kapustą, przełóż do naczynia żaroodpornego, na dno wlej pół szklanki bulionu. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 35 minut. Podawaj z odrobiną gęstej śmietany, posypane zielonym majerankiem.
edytaha