agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Papryki faszerowane mięsem, ryżem i mozzarellą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepyszne rodzinne kolorowe danie. Papryka pieczona w towarzystwie pomidorów i mozzarelli, doprawiona bazylią i mielonym pieprzem.

Papryki faszerowane mięsem, ryżem i mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryki faszerowane mięsem, ryżem i mozzarellą

 

Sposób przygotowania:

Papryki faszerowane mięsem, ryżem i mozzarellą
Ryz ugotować al dente i ostudzić. Pieczarki pokroić , obsmażyć na maśle. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać ryż, grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz bazylię suszoną - można zastąpić świeżą. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę , dodać do pozostałych składników. Wyrobić masę.

Papryki opłukać , odciąć górę, oczyścić z pestek, środek oprószyć solą i pieprzem, nakładać mięsną masę do środka. Ustawić w żaroodpornym naczyniu . Nalać odrobinę wody i dodać łyżkę kucharka - można pominąć to i sama woda też wystarczy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 35-40 minut w temp 180 stopni. Smacznego:)
Papryki faszerowane mięsem, ryżem i mozzarellą
do miski przełożyć ryż pieczarki mozzarelę i mięso mielone
Papryki faszerowane mięsem, ryżem i mozzarellą
Następnie dodac pokrojone pomidory z puszki
Papryki faszerowane mięsem, ryżem i mozzarellą
wszystkie składniki wymieszać tak aby się dobrze połączyły
Papryki faszerowane mięsem, ryżem i mozzarellą
papryki pokroić oczyścić osypać solą i pieprzem