Sposób przygotowania:
Pastitsio urozmaicone
Start-:)
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st i wkładamy ząbki czosnku na około 10-15 min, skórka powinna zbrązowieć.
Po upieczeniu czosnek wyciągamy i studzimy a następnie kroimy w talarki.
W tym czasie gotujemy al dente makaron, odcedzamy, wrzucamy do miski i dodajemy do niego łyżkę oliwy. Mieszamy i niech czeka-:)
Na pozostałej oliwie szklimy cebulkę, dodajemy mięso mielone i smażymy chwilę, około 4-5 minut, tak aby straciło różowy kolorek, dodajemy tymianek, chwilkę mieszamy, następnie pomidory i dusimy kilka minut.
Zabieramy się do beszamelu:
w rondlu około 1.5 l rozpuszczamy masło, na rozpuszczone wsypujemy mąkę, mieszamy do połączenia składników i porcjami, ciągle mieszając wlewamy mleko. Mi poszło około litra mleka bo należy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Odstawiamy z gazu na bok.
Do ostudzonego wbijamy jaja, dobrze rozbełtane (ja wlewam żółta i lekko ubijam białka) i 3/4 sera żółtego.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wkładamy połowę makaronu, wylewamy masę mięsno-pomidorową, oliwki, kładziemy pozostały makaron, zalewamy beszamelem. Na wierzch kładziemy płatki czosnku, posypujemy reszta sera żółtego i zapiekamy około 40-45 min aż góra lekko zbrązowieje w temperaturze około 160 st. Jeśli zacznie brązowieć wcześniej, zakrywamy górę folią aluminiową.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st i wkładamy ząbki czosnku na około 10-15 min, skórka powinna zbrązowieć.
Po upieczeniu czosnek wyciągamy i studzimy a następnie kroimy w talarki.
W tym czasie gotujemy al dente makaron, odcedzamy, wrzucamy do miski i dodajemy do niego łyżkę oliwy. Mieszamy i niech czeka-:)
Na pozostałej oliwie szklimy cebulkę, dodajemy mięso mielone i smażymy chwilę, około 4-5 minut, tak aby straciło różowy kolorek, dodajemy tymianek, chwilkę mieszamy, następnie pomidory i dusimy kilka minut.
Zabieramy się do beszamelu:
w rondlu około 1.5 l rozpuszczamy masło, na rozpuszczone wsypujemy mąkę, mieszamy do połączenia składników i porcjami, ciągle mieszając wlewamy mleko. Mi poszło około litra mleka bo należy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Odstawiamy z gazu na bok.
Do ostudzonego wbijamy jaja, dobrze rozbełtane (ja wlewam żółta i lekko ubijam białka) i 3/4 sera żółtego.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wkładamy połowę makaronu, wylewamy masę mięsno-pomidorową, oliwki, kładziemy pozostały makaron, zalewamy beszamelem. Na wierzch kładziemy płatki czosnku, posypujemy reszta sera żółtego i zapiekamy około 40-45 min aż góra lekko zbrązowieje w temperaturze około 160 st. Jeśli zacznie brązowieć wcześniej, zakrywamy górę folią aluminiową.