Ann

Ann

Starszy Kucharz
[Przepisów: 26]

Paszteciki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Najlepsze paszteciki. Można stosować różne wariacje z nadzieniem. Idealne zarówno na stół wigilijny, jak również jako przekąska.

Paszteciki

Składniki:

Paszteciki

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1/2 kg tłuszczu (magraryna + smalec lub masło)
  • 2 całe jaja + 2 żółtka (białko do smarowania)
  • 1 opakowanie drożdży (10 dkg)
  • 1/2 l śmietany (18%)
  • ok. 20 dkg sera żółtego do posypania
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Paszteciki
W śmietanie rozprowadzić drożdże z 1 łyżką cukru. Wsypać mąkę do miski, zrobić dołek i wlać do niego drożdże ze śmietaną, zmieszać z 1/4 ilości mąki i zostawić do wyrośnięcia.
Dodać lekko podgrzany tłuszcz, jaja i wyrobić ciasto. Zostawić aż podwoi swą objętość. Dzielić na części na stolnicy, rozwałkować jak na makaron (grubość 4-5 mm). Kłaść na brzeg farsz i zwijać ciasto w rulon. Brzeg ciasta zawinąć poza rulon i odciąć nożem. Wygładzić rulon. Kilka rulonówp ołożyć obok siebie, posmarować białkiem, posypać słodką papryką, startym serem. Następnie kroić na paszteciki po skosie, kłaść na folię do blaszek. Jak podrosną wstawić do piekarnika. Piec ok. 15 minut w temp. ok. 170 stopni. Można mrozić, a po wyjęciu odgrzać w mikrofali.