A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Paszteciki Ani

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

bardzo efektowne i smaczne,zawsze znajdą swoich zwolenników:) pozwalają na wykorzystanie niechcianego już kotleta,czy udka(mielimy!);)

Paszteciki Ani

Składniki:

Paszteciki Ani

 

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki Ani
Farsz robimy bardzo szybko,po prostu mieszamy składniki ze sobą i doprawiamy do smaku,jeśli powstała masa jest za luźna dodać można trochę bułki tartej. Przygotowujemy zaczyn; drożdże kruszymy (ja to robię od razu w misce,stawiając ją pod kątem,opieram bok np. o złożona ścierkę),zasypujemy cukrem,aby zaczęły pączkować,zalewamy CIEPŁYM mlekiem,lekko mieszamy,aby się rozpuściły i posypujemy cienką warstwa mąki,odstawiamy na ok kwadrans.W między czasie rozpuszczamy margarynę,musi przestygnąć nim ją dodamy.Lezące w temperaturze pokojowej dodajemy 2 jajka i żółtko do zaczynu,lekko mieszamy,następnie stopniowo dodajemy mąkę i sól(sól nie może mieć bezpośredniego kontaktu z drożdżami) i podgrzane mleko.Mieszamy,aż ciasto zacznie odstawać od miski,dodajemy rozpuszczony tłuszcz i wyrabiamy.Ciasto musi mieć spójną, lekką konsystencję,gdy przyciśniemy ciasto palcem powinno wrócić do pierwotnego kształtu.Odstawiamy do wyrośnięcia,ciasto powinno podwoić swoją wielkość.Wyrośnięte ciasto dzielimy na kilka części,rozwałkowujemy je na prostokąty,pośrodku wzdłuż kładziemy wałeczek farszu i zwijamy jak roladę,sklejamy końce i kroimy w plastry ok.2 cm.Końcowa krawędź zawiniętej "rolady" powinna być pod spodem.Każdy kawałek smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy w/g uznania.Pieczemy w temp.200* na złoty kolor. Smacznego!!!