reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Paszteciki drożdżowe inaczej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Jest to też dobra opcja dla tych co nie mają piekarnika, lub dostępu do niego- zawsze można przygotować coś pysznego, domowego,opierając się tylko na patelni :)

Paszteciki drożdżowe inaczej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paszteciki drożdżowe inaczej

 

  • Ciasto:

 

 

 

  • 1 płaska łyżeczka cukru

 

 

  • 1 łyżeczka suszonego czosnku- można ominąć

 

  • 3 łyżki roztopionego masła

 

  • 1/2 szklanki letniego mleka

 

  • 1/2 szklanki ciepłej wody

 

 

  • 1 łyżka octu- tylko do pasztecików smażonych na patelni

 

  • Farsz:

 

  • 2 ugotowane udka

 

  • 1 cebula

 

  • 1 łyżka musztardy

 

 

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

  • sól i pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki drożdżowe inaczej
Farsz: Cebulke kroimy i rumienimy na łyżce oleju, studzimy i mielimy razem z mięsem. Farsz doprawiamy do smaku, dodajemy jajko i zieleninę- dokładnie wyrabiamy Ciasto. Pierwsze robimy zaczyn Drożdże mieszamy z cukrem i gdy się rozpuszczą, dodajemy łyżkę mąki, dokładnie mieszamy. Rozprowadzamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do reszty mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn i resztę składników. Wyrabiamy przez około 10 minut- jeżeli ciasto jest zbyt luźne dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Ciasto ma odchodzić od ręki,a zarazem być lśniące i dobrze połączone. Dzielimy na dwie części i wałkujemy nadając od razu formę prostokąta o grubości około 0,5 cm, Farsz dzielimy na cztery części i rozkładamy na bokach ciasta Środek smarujemy białkiem, rozcinamy wzdłuż, zwijamy do środka i kroimy na około 5 centymetrowe kawałki . Przykrywamy ściereczką i zostawiamy dosłownie na 15 minut. Smażymy na małym ogniu, ale na gorącym oleju ze wszystkich stron, na złoty kolor. Nie dajemy jednorazowo zbyt dużo pasztecików- podczas pieczenia dość dużo rosną Usmażone odkładamy na serwetkę i jak lekko przestygną podajemy np do barszczyku:)
Paszteciki drożdżowe inaczej
Etap 1ciasto dzielimy na pół i wałkujemy nadając od razu formę prostokąta o grubości około 0,5 cm
Paszteciki drożdżowe inaczej
Etap 2rozcinamy wzdł€ż i zwijamy do środka
Paszteciki drożdżowe inaczej
Etap 3 smażymy na małym ogniu, ale na gorącym oleju
Paszteciki drożdżowe inaczej
Etap 4 smażymy pariami, paszteciki jeszcze urosną