Sposób przygotowania:
Paszteciki drożdżowe inaczej
Farsz: Cebulke kroimy i rumienimy na łyżce oleju, studzimy i mielimy razem z mięsem. Farsz doprawiamy do smaku, dodajemy jajko i zieleninę- dokładnie wyrabiamy Ciasto. Pierwsze robimy zaczyn Drożdże mieszamy z cukrem i gdy się rozpuszczą, dodajemy łyżkę mąki, dokładnie mieszamy. Rozprowadzamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do reszty mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn i resztę składników. Wyrabiamy przez około 10 minut- jeżeli ciasto jest zbyt luźne dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Ciasto ma odchodzić od ręki,a zarazem być lśniące i dobrze połączone. Dzielimy na dwie części i wałkujemy nadając od razu formę prostokąta o grubości około 0,5 cm, Farsz dzielimy na cztery części i rozkładamy na bokach ciasta Środek smarujemy białkiem, rozcinamy wzdłuż, zwijamy do środka i kroimy na około 5 centymetrowe kawałki . Przykrywamy ściereczką i zostawiamy dosłownie na 15 minut. Smażymy na małym ogniu, ale na gorącym oleju ze wszystkich stron, na złoty kolor. Nie dajemy jednorazowo zbyt dużo pasztecików- podczas pieczenia dość dużo rosną Usmażone odkładamy na serwetkę i jak lekko przestygną podajemy np do barszczyku:)