Sposób przygotowania:
Paszteciki drożdżowe z mięsem:
Przygotowujemy roczyn: rozcieramy rozdrobnione drożdże z cukrem, dodajemy mąkę i ciepłe mleko (ale nie gorące), przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce.
W tym czasie przesiewamy mąkę, kurczaka gotujemy do miękkości z dodatkiem włoszczyzny, kucharka i pieprzu.
Wyrośniety rozczyn mieszamy delikatnie z mąką, zlaewamy mlekiem, dokładnie ugniatamy ciasto, odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Cebulę kroimy w kosteczkę, smażymy na oleju. Ugotowane mięso oddzielamy od kości, mielimy, mieszamy z usmażoną cebulką, dodajemy 2 łyżki bulionu i przyprawiamy solą, pieprzem - farsz gotowy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części , wałkujemy formując prostokąty, dzielimy ciasto na małe prostokąciki, nakładamy farsz po skosie, 2 wolne rogi zwijamy do siebie. Paszteciki układamy na blaszce, smarujemy jajkiem, odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia i pieczemy w temp 180 stopni ok 15-20 minut.
W tym czasie przesiewamy mąkę, kurczaka gotujemy do miękkości z dodatkiem włoszczyzny, kucharka i pieprzu.
Wyrośniety rozczyn mieszamy delikatnie z mąką, zlaewamy mlekiem, dokładnie ugniatamy ciasto, odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Cebulę kroimy w kosteczkę, smażymy na oleju. Ugotowane mięso oddzielamy od kości, mielimy, mieszamy z usmażoną cebulką, dodajemy 2 łyżki bulionu i przyprawiamy solą, pieprzem - farsz gotowy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części , wałkujemy formując prostokąty, dzielimy ciasto na małe prostokąciki, nakładamy farsz po skosie, 2 wolne rogi zwijamy do siebie. Paszteciki układamy na blaszce, smarujemy jajkiem, odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia i pieczemy w temp 180 stopni ok 15-20 minut.