Sposób przygotowania:
Paszteciki z bakłażanami
Z mąki, tłuszczu, 1 jajka oraz szczypty soli zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki. Bakłażany oczyścić, podzielić wzdłuż na połowę. Wydrążyć środki, pozostawiając brzeg grubości około 1 cm. wydrążony miąższ pokroić w drobną kostkę. Posolić łupinki i kosteczki bakłażana. Kalafior i pomidory oczyscić, umyć, pokroić w kostkę. Kalafior wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować 6 minut, osączyć. Tymianek opłukać, pokroić. Osuszyć łupinki i miąższ bakłażanów. Miąższ wymieszać z pozostałymi jajkami, kalafiorem, pomidorami i tymiankiem, doprawić. Farszem napełnić 4 wydrążone połówki bakłażanów, przykryć pozostałymi połówkami. Ciasto rozwałkować, pokroić na 4 prostokąty. Bakłażany zawinąć w ciasto, ułożyc na blasze posmarowanej olejem. wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec 30-40 minut w temp. 175 stop. C.
Przygotować sos jogurtowy z czosnkiem. Twarożek wymieszać z jogurtem, dodać starty ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany szczypiorek, doprawić.
Przygotować sos jogurtowy z czosnkiem. Twarożek wymieszać z jogurtem, dodać starty ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany szczypiorek, doprawić.