Sposób przygotowania:
Paszteciki z cukinii
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odrobinę posolić i odstawić na kilkanaście minut aby puściła sok. W tym czasie obrać cebulę i drobniutko ją posiekać, podsmażyć na złoty kolor na oleju. Oliwki oraz pomidory suszone drobno pokroić. Stratą cukinię odcisnąć z soku a następnie wymieszać z przygotowanymi wcześniej składnikami, dodać również bułkę tartą oraz żółtko. Doprawić delikatnie pieprzem i solą (soli nie za dużo bo cukinia jest już słona).Z białka ubić pianę i delikatnie wmieszać w masę. Gotową masę przełożyć do foremki (ja używam silikonowej od babeczek (gdy używamy metalowej trzeba ją posmarować masłem lub margaryną i posypać tartą bułką).Wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 50-60 minut aż z wierzchu ładnie się przyrumienią.Podawać na ciepło. Z podanych składników wychodzi mi 8 pasztecików.