Sposób przygotowania:
Paszteciki z mięsem
Zagnieć kruche ciasto, grubo rozwałkuj, wytnij cząstki wielkości łyżki, na cal głębokie. Weź cielęciny na tyle, by wypełnić foremkę, tyle samo boczku i łoju wołowego, drobno pokrój, posól, popieprz, daj trochę ziół dla aromatu. Przełóż do rondelka, mieszaj żywo, dodawszy kilka pokrajanych grzybków, przez osiem albo dziesięć minut. Nadziej paszteciki i przykryj ciastem, posmaruj żółtkiem i upiecz. (H.G. 1796, fac. 1971, s. 144)
Najpierw przygotuj foremki z ciasta. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Rozwałkuj ciasto na grubość trzech milimetrów i weź dwie trzecie do wypełnienia niewielkich foremek na babeczki (albo form do muffinów). Z reszty ciasta wytnij kółka, które posłużą do przykrycia babeczek, i posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Ułóż foremki i pokrywki (te dodatkowo na papierze do pieczenia) na blasze i upiecz na złoty kolor (foremki piecz „z wkładem”, najlepiej z ziaren fasoli — tłum.). Odstaw na bok.
Przygotuj nadzienie: zmiel cielęcinę lub kurczaka razem z boczkiem. Przełóż wraz z resztą składników na niedużą patelnię i wymieszaj. Podgrzewaj do chwili, gdy pieczarki zmiękną, a sos się zagęści. Napełnij nadzieniem foremki z ciasta, nałóż przykrywki i podawaj natychmiast.
Do przygotowania sosu winnego wykorzystaj przepis na „Śliczną potrawę z jajek”, lecz nie dodawaj szalotek.
Jeżeli planujesz przyjęcie albo piknik, upiecz zawczasu babeczki i przykrywki. Przygotuj nadzienie, lecz napełnij nim foremki z ciasta dopiero wtedy, gdy zupełnie wystygnie.
Przepis na 8 - 10 sztuk
Najpierw przygotuj foremki z ciasta. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Rozwałkuj ciasto na grubość trzech milimetrów i weź dwie trzecie do wypełnienia niewielkich foremek na babeczki (albo form do muffinów). Z reszty ciasta wytnij kółka, które posłużą do przykrycia babeczek, i posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Ułóż foremki i pokrywki (te dodatkowo na papierze do pieczenia) na blasze i upiecz na złoty kolor (foremki piecz „z wkładem”, najlepiej z ziaren fasoli — tłum.). Odstaw na bok.
Przygotuj nadzienie: zmiel cielęcinę lub kurczaka razem z boczkiem. Przełóż wraz z resztą składników na niedużą patelnię i wymieszaj. Podgrzewaj do chwili, gdy pieczarki zmiękną, a sos się zagęści. Napełnij nadzieniem foremki z ciasta, nałóż przykrywki i podawaj natychmiast.
Do przygotowania sosu winnego wykorzystaj przepis na „Śliczną potrawę z jajek”, lecz nie dodawaj szalotek.
Jeżeli planujesz przyjęcie albo piknik, upiecz zawczasu babeczki i przykrywki. Przygotuj nadzienie, lecz napełnij nim foremki z ciasta dopiero wtedy, gdy zupełnie wystygnie.
Przepis na 8 - 10 sztuk