Sposób przygotowania:
Pasztet mojej mamy
Mięso wymoczyć,umyć,zalać wodą lekko posolić,dodać włoszczyznę i ugotować razem z grzybkami i cebulą (można udusić w krótkim sosie). Ugotowane mięso,obrać od kości,zmielić 2 razy lub 3 z marchewką,grzybami i wcześniej namoczonymi kajzerkami w rosole po gotowaniu mięsa. Do zmielonego farszu,dodać,przyprawę do pasztetu,sól,pieprz oraz jajka.Wyrobić farsz,włożyć do dowolnej brytfanki,wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą,można posypać. też trochę bułki na wierzch pasztetu.Piec w 180-200 st około 60 min aż się zarumieni.Smacznego
fuksja
Kilka lat temu mój partner zamiast wątróbki kupił nereczki, za póżno było na dodatkowe zakupy, więc spróbowałam z nerkami, oczywiście był do wyrzucenia. Od tamtej pory tylko wegetariańskie wersje, ale ta jest kusząca:)
anullka7
Pasztet nie jest trudny do zrobienia:)uda się na pewno:) Pozdrawiam.
elutka
mała czarna
Gość
anullka7
Daro:) w krótkim sosie znaczy mało wody,lejesz tylko trochę około 2 -3 szklanek i dusisz pod przykryciem.U nas w Polsce można kupić gotową przyprawę do pasztetu już zmieloną ,są tam imbir ,gałka muszkatołowa,pieprz ,papryka i jeszcze inne przyprawy,a kajzerka to zwykła mała bułeczka,są też troszkę większe ,ale to nie przeszkadza w pasztecie.:) Pozdrawiam.
msewka