anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Pasztet mojej mamy

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pasztecik pyszny.

Pasztet mojej mamy

Składniki:

Pasztet mojej mamy

 

  • 4 udka
  • 1 kurczak około 1,5 kg
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 30 dkg wątróbki drobiowej
  • 40 dkg podgardla
  • 2 kajzerki
  • 7 jajek
  • garstka grzybów suszonych
  • przyprawa do pasztetu
  • sól+ pieprz
  • włoszczyzna jak do rosołu
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

Pasztet mojej mamy
Mięso wymoczyć,umyć,zalać wodą lekko posolić,dodać włoszczyznę i ugotować razem z grzybkami i cebulą (można udusić w krótkim sosie). Ugotowane mięso,obrać od kości,zmielić 2 razy lub 3 z marchewką,grzybami i wcześniej namoczonymi kajzerkami w rosole po gotowaniu mięsa. Do zmielonego farszu,dodać,przyprawę do pasztetu,sól,pieprz oraz jajka.Wyrobić farsz,włożyć do dowolnej brytfanki,wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą,można posypać. też trochę bułki na wierzch pasztetu.Piec w 180-200 st około 60 min aż się zarumieni.Smacznego