Sposób przygotowania:
Pasztet rybny
Marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać, opłukać, pokrajać w cienkie plasterki. Dodać oczyszczoną, pokrojoną w plasterki cebulę. Zalać 2 szklankami wody, osolić i ocukrzyć. Gotować pod przykryciem przez 10—15 min. Filety włożyć do wywaru i ugotować do miękkości (ok. 20 min). Bułkę obrać ze skórki, namoczyć w mleku, odcisnąć. Ugotowaną rybę razem z bułką zemleć w maszynce. Masło utrzeć w misce, dodać drobno posiekany lub roztarty z solą czosnek, musztardę, bardzo drobno posiekaną cebulę i nać pietruszki oraz zmieloną rybę. Wszystko razem dobrze utrzeć i doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą. Ułożyć w formie wysmarowanej masłem lub olejem, dobrze ucisnąć i wstawić do lodówki. Przed podaniem wyłożyć na półmisek. Dekorować gałązkami pietruszki, liśćmi sałaty, plasterkami cytryny, plasterkami jaja ugotowanego na twardo. Podawać z chrzanem, sosem majonezowym lub sosem tatarskim oraz pieczywem.
Julian85