Sposób przygotowania:
Pasztet w cieście orzechowym
Najpierw z podanych składników zagniatam szybko ciasto i wkładam go do lodówki.
Mięso myję kroję na mniejsze kawałki wkładam do dużego garnka,wsypuję ziele, pieprz, liść laurowy,solę,wlewam wodę tak aby zakryła mięso i gotuję na wolnym ogniu do czasu aż kurczak będzie miękki,wyciągam go na talerz,a do garnka wkładam umytą drobiową wątróbkę oraz obrane pokrojone na połówki warzywa,gotuję około 15 minut. Odstawiam,wszystko wyciągam do wystudzenia łyżką cedzakową a w wywarze namaczam bułki kajzerki,po czym wyciągam i wyciskam z wywaru.
Gdy mięso będzie letnie przystępuję do obierania od kości i mielenia wszystkiego łącznie z cebulką i warzywami i wyciśniętą bułką.Gdyby farsz okazał się za suchy można dolać troszkę wywaru mięsnego- u mnie nie było to konieczne. Po zmieleniu wbijam jajka,doprawiam do smaku gałką i pozostałymi ziołami-ilości nie podaję bo to sprawa indywidualna każdego smakosza. Pasztet musi być dokładnie wyrobiony i do tego służy zazwyczaj prawa ręka.
Po chwili wyciągam ciasto z lodówki wylepiam nim standardową blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem,blaszkę można zastąpić dwoma małymi keksówkami-spód i boki,mniejszą połowę ciasta zostawiam na przykrycie. Na wylepione ciasto wykładam masę mięsną ,wygładzam łyżką na wierzchu układam paski zrobione z pozostałego ciasta.Może być również krateczka.
Wkładam tak przygotowany pasztet do pieczenia.Piekę w temp 180*c przez 80 minut. Smacznego..:)
Mięso myję kroję na mniejsze kawałki wkładam do dużego garnka,wsypuję ziele, pieprz, liść laurowy,solę,wlewam wodę tak aby zakryła mięso i gotuję na wolnym ogniu do czasu aż kurczak będzie miękki,wyciągam go na talerz,a do garnka wkładam umytą drobiową wątróbkę oraz obrane pokrojone na połówki warzywa,gotuję około 15 minut. Odstawiam,wszystko wyciągam do wystudzenia łyżką cedzakową a w wywarze namaczam bułki kajzerki,po czym wyciągam i wyciskam z wywaru.
Gdy mięso będzie letnie przystępuję do obierania od kości i mielenia wszystkiego łącznie z cebulką i warzywami i wyciśniętą bułką.Gdyby farsz okazał się za suchy można dolać troszkę wywaru mięsnego- u mnie nie było to konieczne. Po zmieleniu wbijam jajka,doprawiam do smaku gałką i pozostałymi ziołami-ilości nie podaję bo to sprawa indywidualna każdego smakosza. Pasztet musi być dokładnie wyrobiony i do tego służy zazwyczaj prawa ręka.
Po chwili wyciągam ciasto z lodówki wylepiam nim standardową blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem,blaszkę można zastąpić dwoma małymi keksówkami-spód i boki,mniejszą połowę ciasta zostawiam na przykrycie. Na wylepione ciasto wykładam masę mięsną ,wygładzam łyżką na wierzchu układam paski zrobione z pozostałego ciasta.Może być również krateczka.
Wkładam tak przygotowany pasztet do pieczenia.Piekę w temp 180*c przez 80 minut. Smacznego..:)
zbysiowa
2milutka
Dziękuję bardzo..pasztet wyszedł przepyszny..polecam:)
joana30
2milutka
Dzięki Asiu i zapraszam na mój jeszcze mam..:)
reanja
2milutka
szkoda..:(
marietta
2milutka
oj tak pyszny..był;)