Sposób przygotowania:
Pasztet w kruchym cieście
Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z solą. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka i śmietanę, chwilę siekamy nożem, a następnie zagniatamy szybko ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wsadzamy na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę keksową. Mięso (oprócz wątróbki) kroimy w kostkę i podsmażamy. Przekładamy je do garnka i zalewamy wodą tak, aby zakryła mięso. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól, gotujemy pod przykryciem do miękkości (około 45 minut). Należy ewentualnie dolać wody, gdyby za szybko wyparowała. Mięso wyjmujemy i studzimy, a w wywarze, który pozostał po gotowaniu moczymy kajzerkę. Wątróbkę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z pokrojoną w kostką cebulą. Wystudzone mięso mielimy 2-3 razy w maszynce do mielenia mięsa. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajka, odciśniętą kajzerkę, przyprawy i dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku. Masę mięsną przekładamy do keksówki wypełnionej ciastem. Pieczemy około 70 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pasztet studzimy. Smacznego :)