Sposób przygotowania:
Pasztet z galaretką i orzechami
Pół kostki masła rozpuścić na patelni,dodać wątróbki i dusić ok 15 min,aż nabiorą ładnego brązowego koloru.Jak się uduszą przekładamy je do miksera i miksujemy na gładką masę.Na patelnie gdzie dusiły się wątróbki wkładamy resztę masła,olej,pokrojoną w kostkę cebulę,por w piórka,szczypiorek.Dusić ok 10 minut.Dodać przeciśnięty czosnek,natkę pietruszki pokrojoną drobno, doprawić solą,wymieszać,następnie wlać śmietanę wymieszaną z wermutem i mieszając dusić jeszcze 1 minutę.Wszystko dodać do zmiksowanej wątróbki w mikserze,dodać jeszcze do tego imbir,gałkę muszkatołową pieprz czarny i biały,utłuczone w moździerzu ziela angielskie oraz żelatynę przyrządzoną z 2 szklanek wody.Wszystko miksować ok 4 minut aż masa będzie jednolita. Masę rozłożyć do miseczek i wstawić do lodówki na ok 30 minut. W tym czasie przyrządzić galaretkę z 2 szklanek wody i syropu wiśniowego.Gdy galaretka przestygnie i zacznie tężeć polewamy nią pasztet,na który kładziemy wyłuskane orzechy włoskie.Z podanej porcji wychodzi 6 miseczek pasztetu takich jak na zdjęciu.