SUPERPRZEPIS

Pasztet z galaretką z czarnej porzeczki

  • 6
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 18
Pasztet z galaretką z czarnej porzeczki Więcej zdjęć (4)

Połączenie pasztetu i orzeźwiającej galaretki porzeczkowej jest niesamowite!!! Osobiście jestem zachwycona jego smakiem:)

Składniki:

Pasztet z galaretką z czarnej porzeczki

Pasztet (20x10 cm)

  • Drobiowy pasztet:
  • 700 gram ugotowanego mięsa drobiowego (np. z rosołu),
  • 300 gram wątróbki drobiowej,
  • 1 cebula,
  • 0,5 marchwi z rosołu,
  • 1 mała pietruszka z rosołu,
  • 1 mała bułka pszenna,
  • mleko do namoczenia bułki,
  • 2 jajka,
  • pieprz, sól do smaku,
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • około 1 łyżka bułki tartej do posypania po wierzchu,
  • olej

Galaretka:

  • 0,5 szklanki wody,
  • 1 galaretka porzeczkowa,
  • około 450 gram czarnej porzeczki,
  • ok 1-2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Pasztet z galaretką z czarnej porzeczki

Etap 1

Pasztet z galaretką z czarnej porzeczki
Obrane mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa.

Mięso obieramy z kości (waga 700 gram to waga po obraniu już). Obrane mielimy w maszynce do mielenia mięsa.

Etap 2

Pasztet z galaretką z czarnej porzeczki
Wątróbkę przysmażamy na oleju, przyprawiamy, studzimy i także mielimy.

Wątróbkę przysmażamy na oleju, przyprawiamy, studzimy i także mielimy.

Etap 3

Pasztet z galaretką z czarnej porzeczki
Bułkę namaczamy, a cebulkę siekamy

Bułkę namaczamy w mleku. Gotową odciskamy i mielimy wraz z marchwią, pietruszką, czosnkiem i pokrojoną cebulą.

Etap 4

Pasztet z galaretką z czarnej porzeczki
Gotową masę przekładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Tak przygotowane składniki przekładamy do miski. Dodajemy do nich jajka. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Gotową masę przekładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch delikatnie posypujemy bułką tartą. Pasztet wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 60 minut w 180°C.
Po wyjęciu dokładnie studzimy.

Etap 5

Pasztet z galaretką z czarnej porzeczki
Blaszkę w której pieczony był pasztet wykładamy złotkiem.

Porzeczki przepłukujemy i osuszamy. Gotowe przekładamy do garnka, zasypujemy łyżką cukru i zagotowujemy. Gdy owoce są miękkie i puszczą sok przecieramy je przez gęste sito. W ten sposób otrzymałam 1 i 1/3 szklanki musu porzeczkowego.
Mus wraz z wodą podgrzewamy. W gorącym rozpuszczamy galaretkę. Ewentualnie możemy go dosłodzić. Całość pozostawiamy do ostygnięcia.
Blaszkę w której pieczony był pasztet wykładamy złotkiem. Na jej dno wylewamy około 1 cm warstwę galaretki. Odstawiamy ją do zastygnięcia do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie zastygniętą galaretkę smarujemy delikatnie płynną galaretką. Na wierzch wykładamy upieczony i zimny pasztet. Luki wokół brzegów zalewamy pozostałą galaretką. Całość ponownie schładzamy do zastygnięcia.
Gotowy pasztet wyciągamy z formy, porcjujemy i podajemy!