SUPERPRZEPIS

Pasztet z indyka z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Pasztet z indyka z pieczarkami Więcej zdjęć (2)

Pasztet, który zacząłem piec gdy skończyłem z jedzeniem wołowiny. W przeciwieństwie do naszej tradycji robimy go z surowego mięsa.

Składniki:

Pasztet z indyka z pieczarkami

 

  • Z podanych składników wychodzi jakieś 3 średnio długie blaszki pasztetu:

 

  • 2 kg filetu z indyka (ewentualnie mogą być też golonki z indyka jak komuś chce się bawić w obieranie mięsa)
  • 1 kg pręgi wołowej (zwykle trzeba kupić sporo więcej bo czasem trafia się więcej kości niż mięsa)
  • 1 kg wątróbek drobiowych
  • 2 duże cebule
  • 4 bułki kajzerki
  • 4 jajka
  • pieczarki ok. 0,5 kg
  • dwa ząbki czosnku
  • bułka tarta
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • imbir (te dwie przyprawy polecam kupić w jakimś sklepie z przyprawami (np. jakieś arabskie sklepiki

Sposób przygotowania:

Pasztet z indyka z pieczarkami

1. Wątróbki myjemy, cebulę kroimy w pół talarki, w garnku rozpuszczamy trochę masła, podsmażamy cebulkę i dodajemy wątróbki i dusimy.

2. Mięso myjemy, oczyszczamy z kości jeżeli są i mielimy najpierw na grubym sitku.

3. Bułki namaczamy, odciskamy z wody i również mielimy.

4. Kiedy wątróbki są już gotowe również mielimy je do jednej miski z resztą mięsa.

5. Kiedy to jest gotowe mielimy wszystko razem na na drobnym sitku.

6. W międzyczasie w garnku znów rozpuszczamy masło i wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku. Zaraz po tym dodajemy, pokrojone w pół plasterki, pieczarki. Dusimy.

7. Do miski z mięsem wsypujemy przyprawy. Kilka łyżeczek soli, pieprzu wedle uznania, trochę gałki (ale ostrożnie żeby nie było zbyt gorzkie) oraz imbir (tu też trzeba zachować umiar i wyczucie żeby nie było zbyt intensywne w smaku :))

8. Dokładnie mieszamy, próbujemy czy jest dobrze przyprawione.

9. Wbijamy jajka i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

10. Na koniec dodajemy podduszone pieczarki i jeszcze raz wszystko mieszamy.

11. Blaszki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

12. Masę pasztetową wkładamy do foremek i posypujemy bułką tartą.

13. Wkładamy do piekarnika i pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni przez półtorej godziny.

14. Po upieczeniu zostawiamy pasztet w blaszkach żeby dobrze ostygł (co prawda i tak nie uwierzę, że nie zjesz z ćwierć blaszki jeszcze ciepłego :P), teraz można spokojnie robić kanapki i skończyć z kupowaniem paskudnych wędlin w sklepach :)

Pasztet z indyka z pieczarkami
Nie ma etapu 1 jest jeszcze jedno zdjęcie pasztetu z indyka z pieczarkami ;)