Sposób przygotowania:
Pasztet z indyka z pieczarkami1. Wątróbki myjemy, cebulę kroimy w pół talarki, w garnku rozpuszczamy trochę masła, podsmażamy cebulkę i dodajemy wątróbki i dusimy.
2. Mięso myjemy, oczyszczamy z kości jeżeli są i mielimy najpierw na grubym sitku.
3. Bułki namaczamy, odciskamy z wody i również mielimy.
4. Kiedy wątróbki są już gotowe również mielimy je do jednej miski z resztą mięsa.
5. Kiedy to jest gotowe mielimy wszystko razem na na drobnym sitku.
6. W międzyczasie w garnku znów rozpuszczamy masło i wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku. Zaraz po tym dodajemy, pokrojone w pół plasterki, pieczarki. Dusimy.
7. Do miski z mięsem wsypujemy przyprawy. Kilka łyżeczek soli, pieprzu wedle uznania, trochę gałki (ale ostrożnie żeby nie było zbyt gorzkie) oraz imbir (tu też trzeba zachować umiar i wyczucie żeby nie było zbyt intensywne w smaku :))
8. Dokładnie mieszamy, próbujemy czy jest dobrze przyprawione.
9. Wbijamy jajka i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
10. Na koniec dodajemy podduszone pieczarki i jeszcze raz wszystko mieszamy.
11. Blaszki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
12. Masę pasztetową wkładamy do foremek i posypujemy bułką tartą.
13. Wkładamy do piekarnika i pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni przez półtorej godziny.
14. Po upieczeniu zostawiamy pasztet w blaszkach żeby dobrze ostygł (co prawda i tak nie uwierzę, że nie zjesz z ćwierć blaszki jeszcze ciepłego :P), teraz można spokojnie robić kanapki i skończyć z kupowaniem paskudnych wędlin w sklepach :)
Sarenka