Sposób przygotowania:
Pasztet z jajeczkiem
Wieprzowinę, podgardle, płuczę podlewam niewielką ilością wody, dodaję ziele angielskie, liść laurowy, pieprz,sól, duszę do momentu jak mięso jest miękkie.Następnie dodaję wątrobę, cebulę, pieczarki w całości i jeszcze duszę całość około 20 minut. Po tym czasie wyjmuję uduszone mięsa , cebulę, pieczarki do wystygnięcia. Do sosu, który powstał podczas duszenia, dodaję kajzerkę by nasiąkła nim. Zimne mięsa, cebulę, kajzerkę, mielę w maszynce, a pieczarki kroję w kostkę. Do masy pasztetowej, dodaję przyprawy według uznania, żółtka 4 jaj, wyrabiam dokładnie i na końcu dodaję białka 4 ubite na sztywno. Jajka 4 gotuję na twardo, obieram. Blaszkę podłużną smaruję smalcem, obsypuję bułką tartą, kładę połowę masy pasztetowej układam na niej jajka i nakładam resztę masy pasztetowej.Wierzch pasztetu posypuję bułką tartą. Pasztet piekę około 70 minut w 180 stopniach. Życzę smacznego.