Sposób przygotowania:
Pasztet z królika
Tuszkę królika podzielić na mniejsze części. Tuszkę, podgardle, wątrobę, oczyszczone warzywa (w tym 1 szt. cebuli) zalać niewielką ilością osolonej wody i gotować. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Sprawdzać widelcem miękkość gotowanych mięs i warzyw. Wyjmować składniki łyżką cedzakową w kolejności ich ugotowania. Na końcu wywar przecedzić. Ostudzone mięso królika oddzielić od kości. Tartą bułkę namoczyć w mięsno-warzywnym wywarze. Mięso, marchewkę, pietruszkę, część selera oraz surową cebulę dokładnie zmielić. Gotowanej cebuli i pora nie mielić. Wszystko wymieszać, dodać jajka, namoczoną bułkę, Vegetę, sól i pieprz do smaku i jeszcze raz wymieszać. Masę nałożyć do foremek i piec w nagrzanym do 1800 C piekarniku przez ok.1 godz. i 15 min.
robertjankopp