cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 466]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex I

Pasztet z królika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

przepis na dobry pasztet z królika

Pasztet z królika

Składniki:

Pasztet z królika

 

  • 1 królik,
  • 10 dag słoniny,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 jajo,
  • 2 łyżki tartej bułki,
  • przyprawa do mięs lub pasztetów,
  • sól, pieprz do smaku,
  • kruche ciasto,
  • kieliszek białego wina,
  • 10 dag masła,
  • włoszczyzna

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z królika

Królika ugotować z włoszczyzną, następnie obrać z kości, zostawiając kilka większych kawałków w całości. Pozostałe przepuścić przez maszynkę wraz ze słoniną, cebulą i czosnkiem. Dodać przyprawy, wino i trochę tartej bułki. Do formy wysmarowanej masłem włożyć na spód wcześniej przygotowane ciasto, włożyć trochę farszu, na to kawałki mięsa i paski słoniny. Całość przykryć resztą ciasta, posmarować rozbitym jajkiem i upiec na rumiano.


Można podawać z sosem pomidorowym.