Sposób przygotowania:
Pasztet z królikaSposób przygotowania:
Wy porcjować królika i podgardle. Włożyć go do garnka. Następnie dodajemy warzywa, lekko solimy, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Gotujemy, aż wszystko będzie miękkie.
Gdy mięso będzie ugotowane, wyjmujemy z wywaru, oddzielamy od kości i umieszczamy w maszynce do mielenia mięsa.
W międzyczasie podsmażyć wątróbkę na maśle, ale tylko przez chwilę, do ścięcia. Mielimy i dodajemy do pasztetu. Do całej masy dodajemy jajka, dosypujemy bułki tartej, doprawiamy do smaku solą i czarnym, świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową, słodką papryką i majerankiem. Masę wyrobić i włożyć do keksówki. Ilość keksówek zależy od ilości masy, którą otrzymaliśmy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 1 godzinę. Smacznego!