Sposób przygotowania:
Pasztet z królika
Tuszkę z królika porcjujemy ,wrzucamy do dużego garnka wraz z boczkiem, udkami ,zalewamy wodą .Dodajemy liść laurowy ziele angielskie i przyprawę uniwersalną 1-2 łyżki. Gotujemy na wolnym ogniu zbierając powstałe szumowiny ,aż mięso będzie mięciutkie i będzie odchodzić od kości. Ugotowane mięso wraz z warzywami wyjmujemy z garnka i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy wszystko wystygnie oddzielamy mięso od kości , boczek kroimy na kawałki i mielimy je ( siatka z drobnymi oczkami) w maszynce do mięsa wraz z warzywami z którymi się gotowało. Powstała masę doprawiamy solą (uważając by nie przesolić) pieprzem prawdziwym ziołowym ,dodajemy bułkę tartą tak 2-3 łyżki ,wbijamy jaja i dobrze wyrabiamy. Gotową masę przekładamy do foremek ( u mnie 2 kek sówek )wygładzić wierzch i posmarować go wodą .Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 1 lub 1.20 godz. Ostudzić.
Dinah