Sposób przygotowania:
Pełnoziarnista orkiszowa pizza z suszonymi pomidor
Drożdże kruszymy w małej miseczce, dodajemy cukier i letnią wodę- dokładnie mieszamy. W oddzielnej misce łączymy mąkę wymieszaną z solą, olej spod suszonych pomidorów. Dolewamy zaczyn. Całość wyrabiamy dłonią, przykrywamy ściereczką. Odkładamy w ciepłe miejsce na parę minut, aby ciasto troszkę popracowało.W tym czasie karmelizujemy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę- przesmażamy ją na odrobinie oleju spod suszonych pomidorów, dodając szczyptę cukru i soli. Przygotowujemy nietypowy sos pomidorowy- blendujemy suszone pomidory, czosnek oraz odrobinę oleju spod pomidorów. Doprawiamy solą i pieprzem.Klasyczną blachę piekarnikową smarujemy odrobiną oleju spod pomidorów. Rozprowadzamy na niej ciasto formując niewielki rant. Ciasto smarujemy pomidorowym sosem. Układamy pokrojoną w cienkie plastry mozzarellę. Wykładamy na nią cebulkę. Na połowie ciasta układamy plastry boczku, na drugiej połowie pokrojoną w kostkę fetę. Pomidorki przekrawamy na połówki i dekoracyjnie układamy na całości. Pizzę posypujemy suszonymi ziołami- oregano i bazylię. Pieczmy 25-30 minut, 190-200 stopni, termoobieg. Smacznego!