Sposób przygotowania:
Pełnoziarnista pizza z serem szynką i oliwkami
Pokruszone drożdże łączymy z cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Po 15 minutach, gdy zaczną już "buzować" dosypujemy obie mąki, sól, wbijamy jajko i dolewamy olej. Wyrabiamy ciasto. Jak będzie gładkie i jednolite, to formujemy z niego kulkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.Pomidory z puszki przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy posiekany czosnek i suszone zioła, całość miksujemy blenderem. Oliwki kroimy na plasterki, ser i szynkę na cieniutkie plasterki i mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto wałkujemy przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym. Rozkładamy wszystkie składniki na pizzy.Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok 20 minut.