Sposób przygotowania:
Penne pomodoro
Warzywa oczyścić i opłukać. Pora należy pokroić w plasterki, paprykę i papryczki w paseczki, bakłażana i cukinię w gruba kostkę. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimna wodą. Ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Śmietanę wymieszać z roztrzepanymi jajkami. Dodać ser, przyprawy do smaku i gałkę muszkatołową. Warzywa podsmażyć na oleju i wymieszać z koncentratem. Dodać zmiażdżony czosnek i zioła.
Formę posmarować olejem.. układać w niej warstwy makaronu i przełożyć je porcjami podsmażonych warzyw. Każdą warstwę polewać paroma łyżkami mieszanki śmietany, jajek i sera. Na wierzchu położyć pokrojone w plastry pomidory.
Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 180 stopni C .Po około 20 minutach zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 10 minut, żeby góra był przyrumieniona.Kroić i podawać po kawałku na talerzach, przystroić bazylią.
Formę posmarować olejem.. układać w niej warstwy makaronu i przełożyć je porcjami podsmażonych warzyw. Każdą warstwę polewać paroma łyżkami mieszanki śmietany, jajek i sera. Na wierzchu położyć pokrojone w plastry pomidory.
Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 180 stopni C .Po około 20 minutach zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 10 minut, żeby góra był przyrumieniona.Kroić i podawać po kawałku na talerzach, przystroić bazylią.