Sposób przygotowania:
Penne z kurczakiem
Makaron ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Ugotowane, ostudzone mięso oddzielić od kości i pokroić w kosteczkę. Wymieszać dokładnie z makaronem. Naczynie żaroodporne natłuścić, wyłożyć makaron z mięsem. Na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekany drobniutko czosnek, zasypać mąką, zrobić zasmażkę. Energicznie mieszając, wlać rosół i mleko. Dusić na małym ogniu ok. 10min, aż masa zrobi się jednolita i gładka. Zdjąć z ognia, dodać zahartowaną śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać po połowie obydwu serów. Tak przygotowanym sosem zalać makaron. Resztę sera wymieszać z bułką tartą. Posypać wierzch zapiekanki. Piec ok. 25 min w temp. 170st.