czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Penne z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczny i tani sposób na wykorzystanie resztek upieczonego mięsa, którym cała rodzinka naje się do syta.

Penne z kurczakiem

Składniki:

Penne z kurczakiem

 

  • 40 dag makaronu penne,
  • 1/2 kg upieczonego mięsa z kurczaka (może być cały kurczak, mogą być udka, ćwiartki),
  • 1/2 l rosołu,
  • ząbek czosnku,
  • 3 łyżki masła,
  • 1/4 szkl. mleka,
  • 1/4 szkl. mąki,
  • 200g śmietany 18%,
  • 20 dag startego żółtego sera,
  • 1/2 szkl. startego parmezanu,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Penne z kurczakiem
Makaron ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Ugotowane, ostudzone mięso oddzielić od kości i pokroić w kosteczkę. Wymieszać dokładnie z makaronem. Naczynie żaroodporne natłuścić, wyłożyć makaron z mięsem. Na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekany drobniutko czosnek, zasypać mąką, zrobić zasmażkę. Energicznie mieszając, wlać rosół i mleko. Dusić na małym ogniu ok. 10min, aż masa zrobi się jednolita i gładka. Zdjąć z ognia, dodać zahartowaną śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać po połowie obydwu serów. Tak przygotowanym sosem zalać makaron. Resztę sera wymieszać z bułką tartą. Posypać wierzch zapiekanki. Piec ok. 25 min w temp. 170st.